УСЛОВИ ИЗМИРЕЊА ДУГА ЗА УТРОШЕНУ ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ ПО УПУТСТВУ ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈЕ НИШ
23.06.2010

У сали Нишког културног центра, на иницијативу Градске општине Палилула и већника Милоша Стојковића, организован је други састанак председника Савета грађана општине и руководства ЕД»Југоисток-Погон Ниш» у циљу сагледавања повољнијих могућности измирења дуга за утрошену електричну енергију. Акција искључења струје коју тренутно спроводи ЕД «Југоисток» у домаћинствима која нису измирила своје обавезе, забринула је грађане, посебно социјално угрожено становништво Општине. На овом скупу затражено је од представника службе продаје ЕД «Југоисток» Ниш да се грађанима не искључује струја већ омогући измирење дуга под условима које уважавају материјалну ситуацију грађана и могућности које се у овим ситуацијама могу применити. Након овог разговора и договора у оквиру система ЕПС-а, дииректор Електродистрибуције Ниш, Александар Костић је обавестио председника Општине и чланове већа о условима измирења дуговања за утрошену електричну енергију:

„Електродистрибуција Ниш је имајући у виду платежне могућности грађана Ниша и нагомилана дуговања за утрошену електричну  енергију, ОДЛУЧИЛА да у складу са својом пословном политиком наплати потраживања од купаца из категорије „широке потрошње“– група домаћинстава од априла месеца 2010. године примени нове мере напалте дуга за утрошену електричну енергију и то: да су сви купци ел.енергије у обавези да измирују месечну фактуру најкасније до датума доспећа и да дужници, без обзира на износ дуга су обавезни да плаћају своја заостала дуговања уплатом износа у висини месечне фактуре без обрачунате камате или до износа дуга ако је он мањи од месечне фактуре. То значи, сви купци који имају дуговање за утрошену ел.енергију треба да плате: износ за утрошену ел.енергију у марту, априлу и мају, у истом износу део заосталог дуга и  да од јунске фактуре на даље плаћају износ месечне фактуре и у истом износу део заосталог дуга. Оваквим начином измирења обавеза према Електродистрибуцији Ниш, плаћањем износа текућег задужења и истог износа за измирење заосталог дуга, надаље, купци ел.енергије ће имати гаранцију: да им неће бити уручиване опомене пред обуставу испоруке ел. енергије, неће им се обустављати испорука ел.енергије (нема искључења) и неће бити утужени за дуг по основу утрошење ел.енергије. Овом приликом Вас обавештавамо, наглашава се у писму директора Електродистрибуције Ниш, Александра Костића да ће Е.Д.“Југоисток“, према оним купцима који не поштују понуђено решење за измирење дуга за утрошену електричну енергију, предузимати све расположиве мере ради принудне наплате потраживања (обустава испоруке, утужења, итд.) а све у складу са Законом о енергетици и Уредбом о условима испоруке електричне енергије.“

Ако је за охрабрење, у току је израда закона о рационалној употреби енергије који предвиђа оснивање фонда за енергетску ефикасност, чији је циљ да омогући и подстакне одговорно, рационално и дугорочно одрживо коришћење енергије. Овим Законом о рационалној употреби енергије, по изјави министра Шкундрића, треба да буде створен правни основ за увођење субвенција, фискалних и других олакшица, као и да се подстакне израда пројеката за унапређење енергетске ефикасности.